Frito Pie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3163
Składniki:
- 200 g czerwonej fasoli w zalewie
- 150 g tortilla chips (serowe)
- 25 g sera gouda w całości
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka chili
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę zieloną i czerwoną pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną marchew, paprykę i smażyć przez 1,5 minuty, na średnim ogniu. Potem dodać do tego przecier pomidorowy oraz osączoną z zalewy fasolę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Chipsy z tortilli przesypać na talerz, po czym wyłożyć na nie duszone składniki. Ser gouda zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do składników. Wszystko posypać pokrojoną wcześniej cebulą oraz zieloną natka pietruszki.
Komentarze (0)