Krakersy ryżowe z sosem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2923
Składniki:
- Ciasto:
- 150 g mąki ryżowej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki wody
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka sosu sojowego Tamari
- 1 łyżka przyprawy mirin
- 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej czerwonej papryki
- sól
- Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka sosu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej czerwonej papryki chili
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować, po czym wlać do niego sos sojowy, mirin i wymieszać. Następnie ryż przełożyć na stolnicę, wlać do niego olej, wodę, wsypać mąkę ryżową, mieloną słodką paprykę i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką. Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: majonez przełożyć do miski, dodać do niego sos pomidorowy, wsypać do tego mieloną ostrą paprykę i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu całość przełożyć do małych miseczek i podawać razem z upieczonymi krakersami.
Przygotować sos: majonez przełożyć do miski, dodać do niego sos pomidorowy, wsypać do tego mieloną ostrą paprykę i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu całość przełożyć do małych miseczek i podawać razem z upieczonymi krakersami.
Komentarze (0)