Krakersy ryżowe z sosem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2923
Krakersy ryżowe z sosem
fot. tycoon101 (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 150 g mąki ryżowej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka sosu sojowego Tamari
  • 1 łyżka przyprawy mirin
  • 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej czerwonej papryki
  • sól
  • Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka sosu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej czerwonej papryki chili

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować, po czym wlać do niego sos sojowy, mirin i wymieszać. Następnie ryż przełożyć na stolnicę, wlać do niego olej, wodę, wsypać mąkę ryżową, mieloną słodką paprykę i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką. Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: majonez przełożyć do miski, dodać do niego sos pomidorowy, wsypać do tego mieloną ostrą paprykę i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu całość przełożyć do małych miseczek i podawać razem z upieczonymi krakersami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów