Tortilla z sosem i jajkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1387
Składniki:
- 200 g sera twarogowego
- 4 placki tortilli
- 4 jajka
- 4 żółte papryki
- 2 dojrzale awokado
- 1 limonka sol
- pieprz czarny (mielony)
- natka zielonej kolendry
- Sos:
- 2 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i odsączyć z wody. Awokado pozbawić pestki, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Paprykę również wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory i przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano i smażyć do chwili, aż pomidory zmiękną. Wtedy ściągnąć z ognia.
Rozgrzać drugą patelnię na średnim ogniu bez tłuszczu i smażyć na niej placki tortilli do chwili, aż zaczną się rumienić. Wówczas wbić jajko, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż same białka się zetną. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i wysmarować przygotowanym wcześniej sosem.
Na koniec posypać natką zielonej pietruszki, serem twarogowym i skropić sokiem z limonki.
Przygotować sos: pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory i przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano i smażyć do chwili, aż pomidory zmiękną. Wtedy ściągnąć z ognia.
Rozgrzać drugą patelnię na średnim ogniu bez tłuszczu i smażyć na niej placki tortilli do chwili, aż zaczną się rumienić. Wówczas wbić jajko, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż same białka się zetną. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i wysmarować przygotowanym wcześniej sosem.
Na koniec posypać natką zielonej pietruszki, serem twarogowym i skropić sokiem z limonki.
Komentarze (0)