Pomidorówka z groszkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1525
Pomidorówka z groszkiem
fot. kurokayo / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka Maggi
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kg pomidorków cherry
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 0,5 kg zielonego groszku w łupinie
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidorki przekroić na połówki. Groszek pozbawić końcówek. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Kaszę jęczmienną opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną marchew oraz groszek w łupinie. Zalać bulionem warzywnym, wsypać suszoną kolendrę i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników dodać pokrojone pomidory, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, Maggi i gotować jeszcze przez 7 minut pod przykryciem. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać do ugotowanej wcześniej kaszy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów