Okroszka
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2515
Składniki:
- 200 g karkówki cielęcej bez kości
- 100 g wędzonej szynki wieprzowej
- 2 zielone ogórki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 l kwasu chlebowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka cukru
- natka zielonej pietruszki
- pęczek zielonego koperku
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ogórki obrać ze skóry. Natkę zielonej pietruszki oraz koperek posiekać drobno. Karkówkę oraz szynkę wędzoną pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną karkówkę, oprószyć ją szczypta soli oraz pieprzu i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną szynkę i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Usmażone ściągnąć z ognia i przestudzić. Szczypiorek pokroić drobno, przełożyć do rondla, wsypać do niego także cukier oraz szczyptę soli i razem rozetrzeć na jednolitą miazgę. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Odcedzone obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Do utartego szczypiorku dodać usmażone wcześniej mięso, pokrojone jajka, natkę zielonej pietruszki, ogórki i zalać kwasem chlebowym. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przelać do misek, po czym dodać do tego kwaśną śmietanę. Podawać na zimno.
Komentarze (0)