Okroszka

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2218
Okroszka
fot. ????? (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 200 g karkówki cielęcej bez kości
  • 100 g wędzonej szynki wieprzowej
  • 2 zielone ogórki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l kwasu chlebowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek zielonego koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ogórki obrać ze skóry. Natkę zielonej pietruszki oraz koperek posiekać drobno. Karkówkę oraz szynkę wędzoną pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną karkówkę, oprószyć ją szczypta soli oraz pieprzu i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną szynkę i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Usmażone ściągnąć z ognia i przestudzić. Szczypiorek pokroić drobno, przełożyć do rondla, wsypać do niego także cukier oraz szczyptę soli i razem rozetrzeć na jednolitą miazgę. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Odcedzone obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Do utartego szczypiorku dodać usmażone wcześniej mięso, pokrojone jajka, natkę zielonej pietruszki, ogórki i zalać kwasem chlebowym. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przelać do misek, po czym dodać do tego kwaśną śmietanę. Podawać na zimno.

Komentarze (0)