Ogórki faszerowane wołowiną, serem i rzepą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1715
Składniki:
- 250 g karkówki wołowej bez kości
- 25 g sera Gouda w plastrach
- 4 ogórki szklarniowe
- 3 łyżki octu 10%
- 2 białe rzepy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Ogórki umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry o grubości 1 cm i przełożyć do miski. Ocet przelać do kubka, wlać do niego sok cytrynowy, wsypać cukier, dokładnie rozmieszać i przelać do ogórków w misce. Następnie oprószyć je szczyptą soli, dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, osączyć z marynaty i wyłożyć na talerz. Ser Gouda pokroić w cienką słomkę i dodać do ogórków na talerzu. Rzepę obrać ze skóry, pokroić w słomkę i dodać do całości. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną w cienkie plastry wołowinę, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.
Komentarze (0)