Ogórki faszerowane wołowiną, serem i rzepą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1531
Ogórki faszerowane wołowiną, serem i rzepą
fot. KFoodaddict / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g karkówki wołowej bez kości
  • 25 g sera Gouda w plastrach
  • 4 ogórki szklarniowe
  • 3 łyżki octu 10%
  • 2 białe rzepy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Ogórki umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry o grubości 1 cm i przełożyć do miski. Ocet przelać do kubka, wlać do niego sok cytrynowy, wsypać cukier, dokładnie rozmieszać i przelać do ogórków w misce. Następnie oprószyć je szczyptą soli, dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, osączyć z marynaty i wyłożyć na talerz. Ser Gouda pokroić w cienką słomkę i dodać do ogórków na talerzu. Rzepę obrać ze skóry, pokroić w słomkę i dodać do całości. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną w cienkie plastry wołowinę, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów