Kalmary nadziewane jajkiem, serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2719
Składniki:
- 16 mrożonych kalmarów
- natka zielonej pietruszki sol
- pieprz
- Na nadzienie:
- 30 g tartego parmezanu
- 6 jaj
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- macki z kalmarów
- Na sos:
- 4 pomidory
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 czerwona papryczka chili
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalmary rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Przygotować nadzienie: macki kalmarów pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionych macek wbić jajka, wsypać suszoną kolendrę oraz tarty parmezan. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu ścięcia się jaj. Wtedy ściągnąć z ognia i nadziać kalmary. Całość spiąć małymi wykałaczkami.
Przygotować sos: czosnek oraz cebulę obrać ze skóry, zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni, dodać do tego nadziane kalmary i lekko podsmażyć z obu stron. Następnie zalać je winem wytrawnym i dusić pod przykryciem do czasu odparowania wina. Wówczas dodać do tego pokrojone na kawałki pomidory, papryczkę chili oraz przecier pomidorowy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić do miękkości składników na średnim ogniu.
Gotowe danie ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki
Przygotować nadzienie: macki kalmarów pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionych macek wbić jajka, wsypać suszoną kolendrę oraz tarty parmezan. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu ścięcia się jaj. Wtedy ściągnąć z ognia i nadziać kalmary. Całość spiąć małymi wykałaczkami.
Przygotować sos: czosnek oraz cebulę obrać ze skóry, zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni, dodać do tego nadziane kalmary i lekko podsmażyć z obu stron. Następnie zalać je winem wytrawnym i dusić pod przykryciem do czasu odparowania wina. Wówczas dodać do tego pokrojone na kawałki pomidory, papryczkę chili oraz przecier pomidorowy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić do miękkości składników na średnim ogniu.
Gotowe danie ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki
Komentarze (0)