Paluchy z ryżu, sera i kaszy manny
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2550
Składniki:
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 1 szklanka kaszy manny
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- olej do głębokiego smażenia
- 1 łyżeczka mielonego rozmarynu
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Natkę pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Kaszę mannę przesypać na plaski talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany wymieszać z tartym parmezanem (część sera pozostawić do posypania potrawy), mielonym kminkiem i rozmarynem. Z wymieszanych składników uformować prostokątne paluchy i obtoczyć je w kaszy mannie. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, wyłożyć na tackę i posypać pozostawionym serem oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)