Paluchy z ryżu, sera i kaszy manny

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2550
Paluchy z ryżu, sera i kaszy manny
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka mielonego rozmarynu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Kaszę mannę przesypać na plaski talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany wymieszać z tartym parmezanem (część sera pozostawić do posypania potrawy), mielonym kminkiem i rozmarynem. Z wymieszanych składników uformować prostokątne paluchy i obtoczyć je w kaszy mannie. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, wyłożyć na tackę i posypać pozostawionym serem oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów