Pierogi mięsne z groszkiem i sosem sojowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1071
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 450 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g zielonego groszku w zalewie
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ponadto:
- 4 łyżki oleju
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego mięso mielone. Mięso doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry, dobrze wymieszać i smażyć je do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego odcedzony z zalewy zielony groszek. Całość dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i nałożyć łyżką rozwałkowane wcześniej ciasto.
Wszystko dobrze zlepić ręcznie, po przym wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Pierogi gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, a po tym czasie wyciągnąć je z wody i osuszyć. Po osuszeniu zrumienić je z obu stron na pozostałym oleju na patelni, a gotowe wyłożyć na talerz i podawać je z sosem sojowym.
Przygotować farsz: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego mięso mielone. Mięso doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry, dobrze wymieszać i smażyć je do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego odcedzony z zalewy zielony groszek. Całość dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i nałożyć łyżką rozwałkowane wcześniej ciasto.
Wszystko dobrze zlepić ręcznie, po przym wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Pierogi gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, a po tym czasie wyciągnąć je z wody i osuszyć. Po osuszeniu zrumienić je z obu stron na pozostałym oleju na patelni, a gotowe wyłożyć na talerz i podawać je z sosem sojowym.
Komentarze (0)