Pomarańcze nadziewane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2553
Składniki:
- 2 duże pomarańcze
- 20 dkg jogurtu naturalnego
- 12 dkg cukru owocowego (fruktozy)
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżeczka rodzynek
- kilka listków bazylii
Opis przygotowania:
Żelatynę rozpuścić w 100 ml przegotowanej ciepłej wodzie. Pomarańcze umyć i sparzyć wrzątkiem. Po sparzeniu przekroić na połowy. Ostrym nożem wykroić miąższ z pomarańczy, usunąć z niego pestki. Część miąższu pozostawić do dekoracji. Miąższ pokroić na drobne kawałki, zmieszać go z cukrem owocowym i jogurtem naturalnym. Jogurt wlać do żelatyny, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki. Kiedy żelatyna z jogurtem zastygnie - wyciągnąć z lodówki i napełnić wydrążone połówki pomarańczy. Napełnione pomarańcze udekorować rodzynkami, częścią pozostawionego miąższu oraz listkiem bazylii. Gotowy deser podajemy zaraz po udekorowaniu.
Komentarze (0)