Policzki wołowe z oliwkami, grzankami i sałatką z sardeli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1631
Policzki wołowe z oliwkami, grzankami i sałatką z sardeli
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g policzków wołowych
  • 300 g pomidorów bez skóry z puszki
  • 200 ml wina białego Manzanilla
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 4 kromki chleba
  • 4 łyżki oliwy do wysmarowania chleba
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki octu sherry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • pieprz
  • Sałatka:
  • 4 sardele z oleju
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 czerwona cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały
  • pęczek

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Oliwki zielone osaczyć z zalewy. Paprykę czerwoną chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Policzki wołowe podzielić na kawałki i oprószyć je mąką. Następnie cebule z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać oproszone mąką policzki wołowe i lekko je zrumienić na średnim ogniu. Potem wlać do nich białe wino i dusić pod przykryciem do czasu, aż połowa wina odparuje. Wtedy dodać do tego pomidory z puszki, wlać bulion warzywny, dodać pokrojoną paprykę chili, oliwki, liście laurowe i ziarna czarnego pieprzu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wędzoną papryką i wlać do tego ocet sherry. Wszystko dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Potem kromki chleba wysmarować oliwą z oliwek i zrumienić je z obu stron na średnim ogniu na rozgrzanej patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Przygotować sałatkę: natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i przełożyć do miski. Sardele osączyć z oleju rozdrobnić na małe kawałki i dodać do natki zielonej pietruszki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, skropić oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym i wymieszać. Gotową sałatkę podawać z potrawą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów