Policzki wołowe z oliwkami, grzankami i sałatką z sardeli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1842
Składniki:
- 350 g policzków wołowych
- 300 g pomidorów bez skóry z puszki
- 200 ml wina białego Manzanilla
- 80 ml oliwy z oliwek
- 4 kromki chleba
- 4 łyżki oliwy do wysmarowania chleba
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki octu sherry
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka chili
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 1 czerwona cebula
- sól
- pieprz
- Sałatka:
- 4 sardele z oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 czerwona cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz biały
- pęczek
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Oliwki zielone osaczyć z zalewy. Paprykę czerwoną chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Policzki wołowe podzielić na kawałki i oprószyć je mąką. Następnie cebule z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać oproszone mąką policzki wołowe i lekko je zrumienić na średnim ogniu. Potem wlać do nich białe wino i dusić pod przykryciem do czasu, aż połowa wina odparuje. Wtedy dodać do tego pomidory z puszki, wlać bulion warzywny, dodać pokrojoną paprykę chili, oliwki, liście laurowe i ziarna czarnego pieprzu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wędzoną papryką i wlać do tego ocet sherry. Wszystko dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Potem kromki chleba wysmarować oliwą z oliwek i zrumienić je z obu stron na średnim ogniu na rozgrzanej patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Przygotować sałatkę: natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i przełożyć do miski. Sardele osączyć z oleju rozdrobnić na małe kawałki i dodać do natki zielonej pietruszki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, skropić oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym i wymieszać. Gotową sałatkę podawać z potrawą.
Przygotować sałatkę: natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i przełożyć do miski. Sardele osączyć z oleju rozdrobnić na małe kawałki i dodać do natki zielonej pietruszki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, skropić oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym i wymieszać. Gotową sałatkę podawać z potrawą.
Komentarze (0)