Dorsz panierowany płatkami kukurydzy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2741
Dorsz panierowany płatkami kukurydzy
fot. Editorial J / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza
  • 2 szklanki płatków kukurydzy
  • 2 jajka
  • 2 limonki
  • 2 pomidory
  • 2 liście zielonej sałaty
  • garstka świeżej bazylii
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ryb
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Liście sałaty, bazylię oraz pomidory pokrojone w cienkie plastry wyłożyć na talerz. Płatki kukurydziane utłuc tłuczkiem na drobne kawałeczki i przesypać na talerz. Jajka wbić na drugi talerz, po czym roztrzepać je widelcem ze szczypta soli, pieprzu i przyprawy do ryb. Filety z dorsza pokroić na kawałki i panierować je najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie w płatkach kukurydzianych. Panierowana rybę smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko udekorować pokrojonymi w ćwiartki limonkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów