Dorsz panierowany płatkami kukurydzy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2741
Składniki:
- 300 g filetów z dorsza
- 2 szklanki płatków kukurydzy
- 2 jajka
- 2 limonki
- 2 pomidory
- 2 liście zielonej sałaty
- garstka świeżej bazylii
- 0,5 łyżeczki przypraw do ryb
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Liście sałaty, bazylię oraz pomidory pokrojone w cienkie plastry wyłożyć na talerz. Płatki kukurydziane utłuc tłuczkiem na drobne kawałeczki i przesypać na talerz. Jajka wbić na drugi talerz, po czym roztrzepać je widelcem ze szczypta soli, pieprzu i przyprawy do ryb. Filety z dorsza pokroić na kawałki i panierować je najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie w płatkach kukurydzianych. Panierowana rybę smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko udekorować pokrojonymi w ćwiartki limonkami.
Komentarze (0)