Kalafior smażony z kuskusem i śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2481
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- 1 duży kalafior
- 1 szklanka kuskusu
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Potem pokroić go na małe kawałeczki. Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać tartą gałkę muszkatołową, mielony czarny pieprz, wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego odparowany wcześniej kuskus i ugotowanego kalafiora. Całość dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz, a na wszystko wyłożyć śmietanę kremówkę i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)