Polenta z ziemniaków
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2865
Składniki:
- 25 dkg ugotowanych ziemniaków w łupinach
- 4 surowe ziemniaki
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 5 dkg kiełbasy szynkowej
- 4 jajka
- 5 dkg bułki tartej
- 2 łyżki masła
- sól
- tłuszcz i mąka do foremek
Opis przygotowania:
Oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć z żółtkami. Ugotowane ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce do warzyw i dodać do żółtek. Do tego dodać śmietanę i bułkę tartą, posolić i dokładnie wymieszać. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Białka ubić na sztywną pianę. Pokrojoną kiełbasę dodać do masy jajecznej, a następnie dodać stopniowo ubitą pianę z białek. Całość lekko wymieszać. Foremki do zapiekanek wysmarować tłuszczem, mąką, brzegi wyłożyć cienkimi plasterkami obranych surowych ziemniaków i lekko posolić. Do foremek wlać przyrządzoną masę i umieścić foremki w dużym naczyniu do zapiekania, które następnie należy napełnić wodą tak, aby nie zalać foremek. Przykryć i gotować na małym ogniu do 45 minut. Gotowe danie wyciągnąć z foremek i przestudzić. Przed podaniem do spożycia wierzch udekorować według uznania.
Komentarze (0)