Polenta z ziemniaków

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2865
Polenta z ziemniaków
fot. wonderyort / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 25 dkg ugotowanych ziemniaków w łupinach
  • 4 surowe ziemniaki
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 5 dkg kiełbasy szynkowej
  • 4 jajka
  • 5 dkg bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • tłuszcz i mąka do foremek

Opis przygotowania:

Oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć z żółtkami. Ugotowane ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce do warzyw i dodać do żółtek. Do tego dodać śmietanę i bułkę tartą, posolić i dokładnie wymieszać. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Białka ubić na sztywną pianę. Pokrojoną kiełbasę dodać do masy jajecznej, a następnie dodać stopniowo ubitą pianę z białek. Całość lekko wymieszać. Foremki do zapiekanek wysmarować tłuszczem, mąką, brzegi wyłożyć cienkimi plasterkami obranych surowych ziemniaków i lekko posolić. Do foremek wlać przyrządzoną masę i umieścić foremki w dużym naczyniu do zapiekania, które następnie należy napełnić wodą tak, aby nie zalać foremek. Przykryć i gotować na małym ogniu do 45 minut. Gotowe danie wyciągnąć z foremek i przestudzić. Przed podaniem do spożycia wierzch udekorować według uznania.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów