Ciastka-palce
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2455
Składniki:
- 10 g płatków migdałowych
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki ekstraktu migdałowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki zimnego masła
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Wbić do tego jajko, dodać pokrojone drobno masło, wlać ekstrakt waniliowy i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z foli i rozwałkować ręcznie w rulon o grubość palca. Pociąć na 10 cm kawałki i uformować w kształty palców. Na uformowane kawałki z jednej strony nałożyć płatki migdałowe, po czym razem namoczyć w ekstrakcie migdałowym. Gotowe przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)