Ciastka-palce

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2202
Ciastka-palce
fot. moonlightbulb / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 g płatków migdałowych
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki ekstraktu migdałowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki zimnego masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Wbić do tego jajko, dodać pokrojone drobno masło, wlać ekstrakt waniliowy i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z foli i rozwałkować ręcznie w rulon o grubość palca. Pociąć na 10 cm kawałki i uformować w kształty palców. Na uformowane kawałki z jednej strony nałożyć płatki migdałowe, po czym razem namoczyć w ekstrakcie migdałowym. Gotowe przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów