Polenta z warzywami, boczkiem, jajkiem i krewetkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2262
Składniki:
- 15 g wędzonego boczku
- 10 pomidorków koktajlowych
- 8 krewetek mrożonych
- 4 łyżki oleju
- 2 karczochy
- 2 jajka
- 1 cebula
- sól
- pieprz biały mielony
- Polenta:
- 250 g mąki kukurydzianej
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidorki koktajlowe przekroić na połowy. Karczochy przekroić na połowy, włożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Przygotować polentę: zagotować wodę ze szczyptą soli i na wrzątek wsypać stopniowo mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Składniki gotować do chwili, aż zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego boczku dodać pokrojone wcześniej pomidory, cebulę i ugotowane karczochy. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty, po czym dodać do tego oczyszczone krewetki. Wszystko dusić pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż krewetki zaczną się rumienić. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Jajka wrzucić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować przez trzy minuty. Po tym czasie wyciągnąć je z wody, obrać ze skorupek i dodać do całości.
Komentarze (0)