Polenta z warzywami, boczkiem, jajkiem i krewetkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2262
Polenta z warzywami, boczkiem, jajkiem i krewetkami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 15 g wędzonego boczku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 8 krewetek mrożonych
  • 4 łyżki oleju
  • 2 karczochy
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • Polenta:
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidorki koktajlowe przekroić na połowy. Karczochy przekroić na połowy, włożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Przygotować polentę: zagotować wodę ze szczyptą soli i na wrzątek wsypać stopniowo mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Składniki gotować do chwili, aż zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego boczku dodać pokrojone wcześniej pomidory, cebulę i ugotowane karczochy. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty, po czym dodać do tego oczyszczone krewetki. Wszystko dusić pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż krewetki zaczną się rumienić. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Jajka wrzucić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować przez trzy minuty. Po tym czasie wyciągnąć je z wody, obrać ze skorupek i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów