Polenta z boczkiem i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1422
Składniki:
- 300 g śmietany kremówki
- 150 g wędzonego boczku
- 4 szklanki wody
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mąki kukurydzianej grubo mielonej
- 0,5 szklanki tartego sera Parmigiano-Reggiano
Opis przygotowania:
Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Następnie do rondla wlać wodę, wsypać sól i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wsypać do tego mąkę kukurydzianą i mieszać przez cały czas drewnianą łyżką do chwili, aż utworzy się gęsta masa. Wtedy wsypać do tego tarty ser Parmigiano-Reggiano, dodać masło klarowane, po czym wszystko dobrze wymieszać i gotować do chwili całkowitego rozpuszczenia się sera. Wówczas ściągnąć to z ognia i wyłożyć na talerz. Pokrojony wcześniej boczek zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i posypać nim potrawę. Gotowe danie wyłożyć śmietaną kremówka i podawać na ciepło.
Komentarze (0)