Placki z jabłkiem i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2070
Placki z jabłkiem i orzechami
fot. mary_thompson / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • 5 dag drożdży
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru pudru w ciepłym mleku. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z tłuczonymi orzechami i szczyptą soli. Do wymieszanych składników przelać rozmieszane drożdże, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione ciasto nabrać chochelką i przelać na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni. Placki smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Jabłka umyć, obrać ze skóry, miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i przełożyć na usmażone placki. Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru na puszystą pianę, potem dodać do niej mielony cynamon, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów