Placki z jabłkiem i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2070
Składniki:
- 100 ml śmietany kremówki
- 5 dag drożdży
- 2 słodkie jabłka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru pudru w ciepłym mleku. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z tłuczonymi orzechami i szczyptą soli. Do wymieszanych składników przelać rozmieszane drożdże, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione ciasto nabrać chochelką i przelać na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni. Placki smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Jabłka umyć, obrać ze skóry, miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i przełożyć na usmażone placki. Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru na puszystą pianę, potem dodać do niej mielony cynamon, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.
Komentarze (0)