Cotechino z polentą i jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2032
Składniki:
- 15 g kiełbasy lombardzkiej Cotechino w plastrach (surowa kiełbasa wieprzowa)
- 2 jajka
- natka zielonej pietruszki
- Na polentę:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka masła
- sól
Opis przygotowania:
Kiełbasę Cotechino obrać ze skóry, przełożyć do rondla, po czym zalać 1 l wody i gotować przez 45 minut na średnim ogniu. Ugotowaną odcedzić i trzymać w ciepłym.
Przygotować polentę: zagotować wodę z masłem, potem wsypać do tego mąkę kukurydziana, szczyptę soli i gotować na średnim ogniu do czasu, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez mąkę. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Następnie dodać do tego ugotowana wcześniej kiełbasę. Jajka wbić na 1 l gotującej się wody i gotować do czasu ścięcia się samych białek jaj. Wtedy wyciągnąć z wody i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować polentę: zagotować wodę z masłem, potem wsypać do tego mąkę kukurydziana, szczyptę soli i gotować na średnim ogniu do czasu, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez mąkę. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Następnie dodać do tego ugotowana wcześniej kiełbasę. Jajka wbić na 1 l gotującej się wody i gotować do czasu ścięcia się samych białek jaj. Wtedy wyciągnąć z wody i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)