Cotechino z polentą i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2032
Cotechino z polentą i jajkiem
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 15 g kiełbasy lombardzkiej Cotechino w plastrach (surowa kiełbasa wieprzowa)
  • 2 jajka
  • natka zielonej pietruszki
  • Na polentę:
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • sól

Opis przygotowania:

Kiełbasę Cotechino obrać ze skóry, przełożyć do rondla, po czym zalać 1 l wody i gotować przez 45 minut na średnim ogniu. Ugotowaną odcedzić i trzymać w ciepłym.

Przygotować polentę: zagotować wodę z masłem, potem wsypać do tego mąkę kukurydziana, szczyptę soli i gotować na średnim ogniu do czasu, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez mąkę. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Następnie dodać do tego ugotowana wcześniej kiełbasę. Jajka wbić na 1 l gotującej się wody i gotować do czasu ścięcia się samych białek jaj. Wtedy wyciągnąć z wody i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów