Naan ze szczypiorkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1078
Składniki:
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2,5 łyżeczki suchych drożdży
- 2,5, szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka oleju do wysmarowania patelni
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki aktywnych drożdży
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno pokroić. Ciepłą wodę przelać do miski, dodać do niej suche aktywne drożdże, wsypać cukier i rozetrzeć łyżeczką. Po roztarciu odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wlać do niej jogurt, olej, wsypać sól, roztarte wcześniej drożdże i z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na równe części, posypać je pokrojonym szczypiorkiem i rozgnieść na okrągłe placki o grubości, 5 mm. Placki przełożyć na wysmarowaną olejem patelnię i smażyć z obu stron do chwili, aż zaczną pojawiać się na nich bąbelki. Wtedy ściągnąć je z patelni i na gorąco wysmarować roztopionym masłem
Komentarze (1)
Naan jest super, do tego sos czosnkowy i przekąska idealna!