Naan ze szczypiorkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1078
Naan ze szczypiorkiem
fot. Ivannag82 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 2,5, szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania patelni
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki aktywnych drożdży
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno pokroić. Ciepłą wodę przelać do miski, dodać do niej suche aktywne drożdże, wsypać cukier i rozetrzeć łyżeczką. Po roztarciu odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wlać do niej jogurt, olej, wsypać sól, roztarte wcześniej drożdże i z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na równe części, posypać je pokrojonym szczypiorkiem i rozgnieść na okrągłe placki o grubości, 5 mm. Placki przełożyć na wysmarowaną olejem patelnię i smażyć z obu stron do chwili, aż zaczną pojawiać się na nich bąbelki. Wtedy ściągnąć je z patelni i na gorąco wysmarować roztopionym masłem

Komentarze (1)

Naan jest super, do tego sos czosnkowy i przekąska idealna!

Podobne przepisy

Więcej przepisów