Krab z pieczarkami, glonami w sosem groszkowo-bazyliowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1649
Składniki:
- 170 g mięsa kraba w puszce
- 40 g alg morskich
- 25 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki pasty wasabi
- sól
- pieprz
- Sos:
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- pęczek bazylii
Opis przygotowania:
Mięso kraba wyciągnąć z puszki i pokroić na porcje. Algi morskie oraz pieczarki opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pieczarki obrać z błon, pokroić je w cienkie plastry i przełożyć na rozgrzaną oliwię na patelni. Dodać do tego algi morskie, po czym oba składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na nie nałożyć pastę wasabi i pokrojone wcześniej mięso kraba.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przełożyć do miksera. Do czosnku wsypać osączony z zalewy groszek zielony i dodać świeżą bazylię. Całość zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować na jednolita masę i dodać do całości.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przełożyć do miksera. Do czosnku wsypać osączony z zalewy groszek zielony i dodać świeżą bazylię. Całość zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować na jednolita masę i dodać do całości.
Komentarze (0)