Zupa z zielonej soczewicy z kaszanką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1391
Zupa z zielonej soczewicy z kaszanką
fot. Brücke-Osteuropa (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 200 g grubej kaszanki
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchew
  • 1 l wody
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w małą kostkę. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu wrzucić do niej kostkę bulionową i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Następnie wrzucić do tego pokrojoną wcześniej marchew i ziemniaki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Kaszankę pokroić w plastry i zrumienić ją na rozgrzanym oleju na patelni. Po zrumienieniu ściągnąć ją z patelni i dodać do zupy. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów