Zupa z zielonej soczewicy z kaszanką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1681
Składniki:
- 400 g zielonej soczewicy
- 200 g grubej kaszanki
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 1 marchew
- 1 l wody
- 1 kostka bulionowa warzywna
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w małą kostkę. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu wrzucić do niej kostkę bulionową i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Następnie wrzucić do tego pokrojoną wcześniej marchew i ziemniaki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Kaszankę pokroić w plastry i zrumienić ją na rozgrzanym oleju na patelni. Po zrumienieniu ściągnąć ją z patelni i dodać do zupy. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)