Polędwica grillowana z żóltkiem i ciecierzycą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1861
Składniki:
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 300 g ciecierzycy w zalewie
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 żółtka
- 2 żabki czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego oregano
- zielona natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Natkę selera oraz mięso umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączoną z zalewy ciecierzycę, doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Polędwicę wieprzową pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie wysmarować ją pozostałą oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem, solą oraz oregano i przełożyć na aluminiową tackę do grilla. Całość przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości mięsa z obu stron. Żółtka jajek roztrzepać widelcem w rondlu i wysmarować nim upieczone mięso, po czym ponownie grillować do czasu, aż żółtko się zetnie. Wtedy ściągnąć z grilla i dodać do składników na talerzu. Wszystko udekorować zieloną natką selera.
Komentarze (0)