Polędwica grillowana z żóltkiem i ciecierzycą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1861
Polędwica grillowana z żóltkiem i ciecierzycą
fot. goosmurf / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • 300 g ciecierzycy w zalewie
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 żółtka
  • 2 żabki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego oregano
  • zielona natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Natkę selera oraz mięso umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączoną z zalewy ciecierzycę, doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Polędwicę wieprzową pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie wysmarować ją pozostałą oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem, solą oraz oregano i przełożyć na aluminiową tackę do grilla. Całość przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości mięsa z obu stron. Żółtka jajek roztrzepać widelcem w rondlu i wysmarować nim upieczone mięso, po czym ponownie grillować do czasu, aż żółtko się zetnie. Wtedy ściągnąć z grilla i dodać do składników na talerzu. Wszystko udekorować zieloną natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów