Polędwica wołowa grillowana z ziołami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1820
Polędwica wołowa grillowana z ziołami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 4 liście sałaty strzępiastej
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 garść zielonej kolendry
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • Marynata:
  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili

Opis przygotowania:

Zioła oraz sałatę umyć i osączyć z wody. Polędwicę pokroić na porcje.

Przygotować marynatę: sos sojowy przelać do miski i wlać do niego sok z limonki. Wsypać do tego cukier, szczyptę soli, pieprzu oraz mieloną papryką chili. Całość dokładnie wymieszać, dodać do tego polędwice wołową i obtoczyć ją w marynacie.

Wszystko wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyciągnąć, mięso osączyć ze składników marynaty i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Mięso piec do miękkości, a upieczone ściągnąć z grilla, wyłożyć na talerz i posypać liśćmi sałaty, mięty i kolendry. Udekorować cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów