Polędwica wołowa grillowana z ziołami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2028
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej
- 4 liście sałaty strzępiastej
- 1 garść świeżej mięty
- 1 garść zielonej kolendry
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- Marynata:
- 100 ml jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
Opis przygotowania:
Zioła oraz sałatę umyć i osączyć z wody. Polędwicę pokroić na porcje.
Przygotować marynatę: sos sojowy przelać do miski i wlać do niego sok z limonki. Wsypać do tego cukier, szczyptę soli, pieprzu oraz mieloną papryką chili. Całość dokładnie wymieszać, dodać do tego polędwice wołową i obtoczyć ją w marynacie.
Wszystko wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyciągnąć, mięso osączyć ze składników marynaty i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Mięso piec do miękkości, a upieczone ściągnąć z grilla, wyłożyć na talerz i posypać liśćmi sałaty, mięty i kolendry. Udekorować cytryną.
Przygotować marynatę: sos sojowy przelać do miski i wlać do niego sok z limonki. Wsypać do tego cukier, szczyptę soli, pieprzu oraz mieloną papryką chili. Całość dokładnie wymieszać, dodać do tego polędwice wołową i obtoczyć ją w marynacie.
Wszystko wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyciągnąć, mięso osączyć ze składników marynaty i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Mięso piec do miękkości, a upieczone ściągnąć z grilla, wyłożyć na talerz i posypać liśćmi sałaty, mięty i kolendry. Udekorować cytryną.
Komentarze (0)