Boczek duszony z porem i żóltkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2187
Składniki:
- 600 ml wody
- 300 g surowego boczku wieprzowego
- 50 ml sosu sojowego
- 4 łyżki sake
- 2 łyżki przyprawy mirin
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 por
Opis przygotowania:
Por umyć i przekroić na połówki. Boczek podzielić na porcje, przełożyć go na rozgrzany olej w rondlu i zrumienić. Imbir obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i dodać do zrumienionego boczku. Potem dodać do tego przekrojony por, po czym całość zalać wodą i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem. Kiedy mięso zmięknie, odcedzić wodę, wlać sos sojowy oraz sake. Dodać do tego cukier, sól, przyprawę mirin i szybko zagotować. Do gotujących się składników wrzucić żółtka i gotować do czasu, aż się zetną. Wtedy wszystko przelać na talerz.
Komentarze (0)