Boczek duszony z porem i żóltkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1982
Boczek duszony z porem i żóltkiem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 600 ml wody
  • 300 g surowego boczku wieprzowego
  • 50 ml sosu sojowego
  • 4 łyżki sake
  • 2 łyżki przyprawy mirin
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 por

Opis przygotowania:

Por umyć i przekroić na połówki. Boczek podzielić na porcje, przełożyć go na rozgrzany olej w rondlu i zrumienić. Imbir obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i dodać do zrumienionego boczku. Potem dodać do tego przekrojony por, po czym całość zalać wodą i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem. Kiedy mięso zmięknie, odcedzić wodę, wlać sos sojowy oraz sake. Dodać do tego cukier, sól, przyprawę mirin i szybko zagotować. Do gotujących się składników wrzucić żółtka i gotować do czasu, aż się zetną. Wtedy wszystko przelać na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów