Baranina grillowana z kuskusem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3884
Składniki:
- 400 g baraniny z kością
- 4 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 czerwona cebula
- natka zielonej pietruszki
- Na marynatę mięsa:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta mielonego kminku
- szczypta cynamonu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Baraninę umyć i osączyć z wody. Następnie oprószyć pieprzem, solą, kminkiem i cynamonem. Zalać oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Dodać pokrojony drobno czosnek i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie mięso wyciągnąć i przypiec na rozpalonym grillu z obu stron na mocno rumiany kolor. Następnie mięso przełożyć na talerz. Kaszę kuskus zalać 2 szklankami lekko osolonej, wrzącej wody, pozostawić na 7 minut i odcedzić. Do kaszy dodać pokrojoną drobno czerwoną cebulę, natkę pietruszki i 2 łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić drobno pokrojone bakłażany, cukinię, cebulę, pomidory cherry i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)