Baranina grillowana z kuskusem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3884
Baranina grillowana z kuskusem i warzywami
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g baraniny z kością
  • 4 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1 czerwona cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • Na marynatę mięsa:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Baraninę umyć i osączyć z wody. Następnie oprószyć pieprzem, solą, kminkiem i cynamonem. Zalać oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Dodać pokrojony drobno czosnek i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie mięso wyciągnąć i przypiec na rozpalonym grillu z obu stron na mocno rumiany kolor. Następnie mięso przełożyć na talerz. Kaszę kuskus zalać 2 szklankami lekko osolonej, wrzącej wody, pozostawić na 7 minut i odcedzić. Do kaszy dodać pokrojoną drobno czerwoną cebulę, natkę pietruszki i 2 łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić drobno pokrojone bakłażany, cukinię, cebulę, pomidory cherry i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów