Sernik na zimno z czekoladą i truskawkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3513
Sernik na zimno z czekoladą i truskawkami
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 6 płaskich herbatników
  • 5 dag truskawek
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 liście mięty do dekoracji
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Żelatynę namoczyć w letniej wodzie i kiedy napęcznieje, zmiksować ze śmietana i serkiem waniliowym. Herbatnikami wyłożyć małą foremkę i przełożyć na to zmiksowane składniki. Całość wstawić do lodówki i trzymać do czasu, aż wszystko dobrze stężeje. Czekoladę pokruszyć na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i stopić na jednolitą masę. Masą czekoladową zalać składniki w formie i ponownie wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kiedy to nastąpi, całość wyciągnąć przełożyć na talerz. Truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i dodać do sernika. Wszystko posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów