Sernik na zimno z czekoladą i truskawkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3513
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 6 płaskich herbatników
- 5 dag truskawek
- 3 łyżki letniej wody
- 2 liście mięty do dekoracji
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Żelatynę namoczyć w letniej wodzie i kiedy napęcznieje, zmiksować ze śmietana i serkiem waniliowym. Herbatnikami wyłożyć małą foremkę i przełożyć na to zmiksowane składniki. Całość wstawić do lodówki i trzymać do czasu, aż wszystko dobrze stężeje. Czekoladę pokruszyć na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i stopić na jednolitą masę. Masą czekoladową zalać składniki w formie i ponownie wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kiedy to nastąpi, całość wyciągnąć przełożyć na talerz. Truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i dodać do sernika. Wszystko posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.
Komentarze (0)