Poduszki warzywno-serowe z jogurtem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1284
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 białko jajka
- natka zielonej pietruszki sól
- pieprz
- Farsz:
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 200 g zielonej fasolki szparagowej w zalewie
- 4 marchewki
- 2 łyżki tartego parmezanu
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, pokroić w prostokąty o wymiarach 10x15 cm i rozłożyć na stolnicy. Przygotować farsz: zielony groszek, kukurydzę oraz fasolkę szparagową osączyć z zalewy i przełożyć razem do jednej miski. Marchew obrać ze skóry, pokroić w kostkę, przełożyć ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do warzyw w misce. Następnie wsypać do tego tarty parmezan i szczyptę pieprzu. Składniki wymieszać i przełożyć je łyżką na pokrojone wcześniej ciasto. Całość nakryć pozostałym ciastem, zlepić jego końce, wysmarować białkiem jajka i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno, wymieszać ją z jogurtem greckim i dodać po składników na talerzu.
Komentarze (0)