Poduszki warzywno-serowe z jogurtem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 930
Poduszki warzywno-serowe z jogurtem
fot. _ulmos_ / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 białko jajka
  • natka zielonej pietruszki sól
  • pieprz
  • Farsz:
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej w zalewie
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, pokroić w prostokąty o wymiarach 10x15 cm i rozłożyć na stolnicy. Przygotować farsz: zielony groszek, kukurydzę oraz fasolkę szparagową osączyć z zalewy i przełożyć razem do jednej miski. Marchew obrać ze skóry, pokroić w kostkę, przełożyć ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do warzyw w misce. Następnie wsypać do tego tarty parmezan i szczyptę pieprzu. Składniki wymieszać i przełożyć je łyżką na pokrojone wcześniej ciasto. Całość nakryć pozostałym ciastem, zlepić jego końce, wysmarować białkiem jajka i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno, wymieszać ją z jogurtem greckim i dodać po składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów