Manty z mięsem i dynią
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1669
Manty to azjatyckie pierogi zlepione w kształt sakiewek. Tradycyjnie wypełniane są mięsem z dodatkiem cebuli, jednak niekiedy spotykane są odmiany z twarogowym farszem, podawane na słodko. W odróżnieniu od typowych pierogów, ich ciasto jest bardziej miękkie i elastyczne.
Składniki:
- Ciasto:
- 800 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 szklanka ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g wędzonego boczku
- 300 g miąższu z dyni
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ponadto:
- pęczek zielonego koperku
- pęczek szczypiorku
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Zieleninę oraz marchew umyć i odsączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego ciepłą wodę, wyrobić gładkie ciasto, podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić w kwadratu o wymiarach 12x12 cm.
Przygotować farsz: marchew obrać ze skórki, przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do marchwi w misce. Dodać do tego mięso mielone oraz pokrojony w kostkę wędzony boczek. Miąższ z dyni pokroić w duża kostkę i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, suszonym cząbrem, wymieszać i przełożyć łyżką na wycięte wcześniej kwadraty z ciasta.
Całość zlepiać w taki sposób, aby jeden róg ciasta był połączony z kolejnym rogiem ciasta po przekątnej linii (pozostałe rogi zlepić tak samo). Po zlepieniu wszystko przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili zagotowania wody w naczyniu wszystko gotować przez 30-40 minut. Po tym czasie ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno zieleniną.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego ciepłą wodę, wyrobić gładkie ciasto, podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić w kwadratu o wymiarach 12x12 cm.
Przygotować farsz: marchew obrać ze skórki, przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do marchwi w misce. Dodać do tego mięso mielone oraz pokrojony w kostkę wędzony boczek. Miąższ z dyni pokroić w duża kostkę i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, suszonym cząbrem, wymieszać i przełożyć łyżką na wycięte wcześniej kwadraty z ciasta.
Całość zlepiać w taki sposób, aby jeden róg ciasta był połączony z kolejnym rogiem ciasta po przekątnej linii (pozostałe rogi zlepić tak samo). Po zlepieniu wszystko przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili zagotowania wody w naczyniu wszystko gotować przez 30-40 minut. Po tym czasie ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno zieleniną.
Komentarze (0)