Manty z mięsem i dynią

Oceń:
(4 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1213
Manty z mięsem i dynią
fot. rezkrr (elements.envato.com)
Manty to azjatyckie pierogi zlepione w kształt sakiewek. Tradycyjnie wypełniane są mięsem z dodatkiem cebuli, jednak niekiedy spotykane są odmiany z twarogowym farszem, podawane na słodko. W odróżnieniu od typowych pierogów, ich ciasto jest bardziej miękkie i elastyczne.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 800 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g wędzonego boczku
  • 300 g miąższu z dyni
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ponadto:
  • pęczek zielonego koperku
  • pęczek szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Zieleninę oraz marchew umyć i odsączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego ciepłą wodę, wyrobić gładkie ciasto, podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić w kwadratu o wymiarach 12x12 cm.

Przygotować farsz: marchew obrać ze skórki, przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do marchwi w misce. Dodać do tego mięso mielone oraz pokrojony w kostkę wędzony boczek. Miąższ z dyni pokroić w duża kostkę i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, suszonym cząbrem, wymieszać i przełożyć łyżką na wycięte wcześniej kwadraty z ciasta.

Całość zlepiać w taki sposób, aby jeden róg ciasta był połączony z kolejnym rogiem ciasta po przekątnej linii (pozostałe rogi zlepić tak samo). Po zlepieniu wszystko przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili zagotowania wody w naczyniu wszystko gotować przez 30-40 minut. Po tym czasie ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno zieleniną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów