Terrina warzywno-serowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1951
Terrina warzywno-serowa
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 g twarogu wiejskiego
  • 200 g startego sera Gouda
  • 100 startego sera Cheddar
  • 200 g topinamburu
  • 0,5 szklanki śmietany 32%
  • 4 pietruszki
  • 4 marchewki
  • sól
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • natka selera

Opis przygotowania:

Warzywa oraz natkę selera umyć i odsączyć z wody. Marchew, pietruszkę oraz topinambur obrać ze skóry. Twaróg wiejski zmieszać ze śmietaną, szczyptą soli oraz świeżo mielonym, kolorowym pieprzem i nałożyć jedną jego część na dno formy do pieczenia wyłożonej folią spożywczą.

Obrane wcześniej warzywa przełożyć razem do jednego rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew oraz topinambur pokroić na małe kawałki, natomiast pietruszkę w całości wyłożyć ser wiejski w formie do pieczenia. Dodać do tego pokrojony topinambur i marchew.

Całość nakryć ponownie serkiem wiejskim i posypać serem Gouda oraz Cheddar. Wszystko dokładnie owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec do chwili rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na tackę i udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów