Terrina warzywno-serowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1951
Składniki:
- 500 g twarogu wiejskiego
- 200 g startego sera Gouda
- 100 startego sera Cheddar
- 200 g topinamburu
- 0,5 szklanki śmietany 32%
- 4 pietruszki
- 4 marchewki
- sól
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- natka selera
Opis przygotowania:
Warzywa oraz natkę selera umyć i odsączyć z wody. Marchew, pietruszkę oraz topinambur obrać ze skóry. Twaróg wiejski zmieszać ze śmietaną, szczyptą soli oraz świeżo mielonym, kolorowym pieprzem i nałożyć jedną jego część na dno formy do pieczenia wyłożonej folią spożywczą.
Obrane wcześniej warzywa przełożyć razem do jednego rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew oraz topinambur pokroić na małe kawałki, natomiast pietruszkę w całości wyłożyć ser wiejski w formie do pieczenia. Dodać do tego pokrojony topinambur i marchew.
Całość nakryć ponownie serkiem wiejskim i posypać serem Gouda oraz Cheddar. Wszystko dokładnie owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec do chwili rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na tackę i udekorować natką selera.
Obrane wcześniej warzywa przełożyć razem do jednego rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew oraz topinambur pokroić na małe kawałki, natomiast pietruszkę w całości wyłożyć ser wiejski w formie do pieczenia. Dodać do tego pokrojony topinambur i marchew.
Całość nakryć ponownie serkiem wiejskim i posypać serem Gouda oraz Cheddar. Wszystko dokładnie owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec do chwili rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na tackę i udekorować natką selera.
Komentarze (0)