Podpłomyk

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 10718
Podpłomyk
fot. skinnydiver / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka zsiadłego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • masło lub margaryna do smarowania pieczywa

Opis przygotowania:

Do mąki wbić jajko, wsypać sodę oczyszczoną i wyrabiać ciasto podlewają je zsiadłym mlekiem. Ciasto wyrobić podobnie jak wyrabia się pierogi. Po wyrobieniu pokroić na małe porcje i rozwałkować niezbyt cienko na kuliste kształty. Gotowe ciasto układać na czystą rozgrzaną blachę lub patelnię i pieczemy z obu stron na małym ogniu. Upieczony podpłomyk wyglądem przypomina naleśnika. Po upieczeniu należy go przekroić na dwie połówki, które smarujemy masłem lub margaryną do pieczywa. Gotowego podajemy zamiast pieczywa.

5 komentarzy

błagam, tylko nie margaryna!

dziś piekłem zmieszałem mąke pszenną z mąką żytnią razową , dodałem oleju , wody i soli czosnkowej . Sam się zdziwiłem że wyszedł taki smaczny

Co za debiiilny przepis!!! Co za IDIIOTA używa sody oczyszczanej w kuchni?!?!?! BRAWO KREETYYNI!!!!

@Gość: Czytam pierwszy raz i przykre jak jedni obrażają drugich.Może Ci nie pasować,nie smakować ale nie bądź wulgarny/a!!

takie sobie te podplomyki

to NIE JEST podpłomyk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Podpłomyk to woda, mąka i sól! Jakie kuźwa jajko, mleko, a margaryna ?!?!?!?!?!?! o.O

Podobne przepisy