Podpłomyk

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 14768
Podpłomyk
fot. skinnydiver / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka zsiadłego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • masło lub margaryna do smarowania pieczywa

Opis przygotowania:

Do mąki wbić jajko, wsypać sodę oczyszczoną i wyrabiać ciasto podlewają je zsiadłym mlekiem. Ciasto wyrobić podobnie jak wyrabia się pierogi. Po wyrobieniu pokroić na małe porcje i rozwałkować niezbyt cienko na kuliste kształty. Gotowe ciasto układać na czystą rozgrzaną blachę lub patelnię i pieczemy z obu stron na małym ogniu. Upieczony podpłomyk wyglądem przypomina naleśnika. Po upieczeniu należy go przekroić na dwie połówki, które smarujemy masłem lub margaryną do pieczywa. Gotowego podajemy zamiast pieczywa.

Komentarze (6)

błagam, tylko nie margaryna!

dziś piekłem zmieszałem mąke pszenną z mąką żytnią razową , dodałem oleju , wody i soli czosnkowej . Sam się zdziwiłem że wyszedł taki smaczny

Co za debiiilny przepis!!! Co za IDIIOTA używa sody oczyszczanej w kuchni?!?!?! BRAWO KREETYYNI!!!!

@Gość: Czytam pierwszy raz i przykre jak jedni obrażają drugich.Może Ci nie pasować,nie smakować ale nie bądź wulgarny/a!!

takie sobie te podplomyki

to NIE JEST podpłomyk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Podpłomyk to woda, mąka i sól! Jakie kuźwa jajko, mleko, a margaryna ?!?!?!?!?!?! o.O

Podobne przepisy

Więcej przepisów