Podpłomyk z masłem orzechowym, bananem i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2964
Podpłomyk z masłem orzechowym, bananem i boczkiem
fot. Food & Spirits Magazine / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 dag wędzonego boczku
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 2 banany
  • natka pietruszki
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki maślanki
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto na podpłomyk: mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej sodę oczyszczoną, wbić jajko, dodać maślankę, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na małe porcje, rozwałkować na grubość do 1 cm i piec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na rumiany kolor. Upieczone podzielić na trójkąty, wysmarować masłem orzechowym i położyć na talerzu. Na masło orzechowe wyłożyć pokrojone na kawałki banany, a na banana boczek. Całość przyozdobić natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów