Podpłomyk z masłem orzechowym, bananem i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3203
Składniki:
- 15 dag wędzonego boczku
- 6 łyżek masła orzechowego
- 2 banany
- natka pietruszki
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki maślanki
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto na podpłomyk: mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej sodę oczyszczoną, wbić jajko, dodać maślankę, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na małe porcje, rozwałkować na grubość do 1 cm i piec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na rumiany kolor. Upieczone podzielić na trójkąty, wysmarować masłem orzechowym i położyć na talerzu. Na masło orzechowe wyłożyć pokrojone na kawałki banany, a na banana boczek. Całość przyozdobić natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)