Ciasto truskawkowe z kremem w słoiku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 599
Ciasto truskawkowe z kremem w słoiku
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g świeżych truskawek
  • 300 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 gotowy spód biszkoptowy
  • [Krem;}
  • 6 żółtek jaj
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru białego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka 2%

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić je w ćwiartki. Ze spodu biszkoptowego wyciąć szklanką krążki.

Przygotować krem: mleko przelać do kubka, wsypać do niego cukier waniliowy, cukier biały i doprowadzić go do wrzenia na średnim ogniu. Mąkę kukurydzianą wymieszać w drugim kubku z żółtkami jaj, a po wymieszaniu przelać do wrzącego mleka. Całość dokładnie wymieszać, po czym kiedy wszystko zacznie gęstnieć - ściągnąć z ognia i przestudzić.

Następnie przełożyć krem do słoików, dodać do tego krążki z ciasta biszkoptowego oraz pokrojone wcześniej truskawki. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem na puszystą pianę i po ubiciu dodać ją do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów