Ciasto truskawkowe z kremem w słoiku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 821
Składniki:
- 600 g świeżych truskawek
- 300 g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- 1 gotowy spód biszkoptowy
- [Krem;}
- 6 żółtek jaj
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru białego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka 2%
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić je w ćwiartki. Ze spodu biszkoptowego wyciąć szklanką krążki.
Przygotować krem: mleko przelać do kubka, wsypać do niego cukier waniliowy, cukier biały i doprowadzić go do wrzenia na średnim ogniu. Mąkę kukurydzianą wymieszać w drugim kubku z żółtkami jaj, a po wymieszaniu przelać do wrzącego mleka. Całość dokładnie wymieszać, po czym kiedy wszystko zacznie gęstnieć - ściągnąć z ognia i przestudzić.
Następnie przełożyć krem do słoików, dodać do tego krążki z ciasta biszkoptowego oraz pokrojone wcześniej truskawki. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem na puszystą pianę i po ubiciu dodać ją do całości.
Przygotować krem: mleko przelać do kubka, wsypać do niego cukier waniliowy, cukier biały i doprowadzić go do wrzenia na średnim ogniu. Mąkę kukurydzianą wymieszać w drugim kubku z żółtkami jaj, a po wymieszaniu przelać do wrzącego mleka. Całość dokładnie wymieszać, po czym kiedy wszystko zacznie gęstnieć - ściągnąć z ognia i przestudzić.
Następnie przełożyć krem do słoików, dodać do tego krążki z ciasta biszkoptowego oraz pokrojone wcześniej truskawki. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem na puszystą pianę i po ubiciu dodać ją do całości.
Komentarze (0)