Podgrzybki z warzywami i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1175
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 400 g miąższu z dyni
- 300 g świeżych podgrzybków
- 200 g orzeszków ziemnych
- 200 g brukselki
- 2 łyżki masła
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- natka lubczyku
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Natkę lubczyku pokroić drobno. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, potem przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do kolejnego rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Potem odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w drobną kostkę podgrzybki, suszony tymianek i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego ugotowane i pokrojone ziemniaki, orzechy ziemne i lubczyk. Całość na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Miąższ z dyni, ugotowaną wcześniej brukselkę oraz kalafiora wrzucić razem do jednego rondla, z mocno nagrzanym olejem i smażyć do chwili, aż warzywa te zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z oleju , doprawić przyprawami do smaku i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko udekorować gałązka świeżego lubczyku.
Komentarze (0)