Podgrzybki z jabłkami i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1465
Składniki:
- 400 g świeżych podgrzybków
- 3 słodkie jabłka
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Jabłka, grzyby oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić je w dużą kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić je na małe kawałki, przełożyć do rondla, zalać 1 l wody i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane wcześniej grzyby i oprószyć je szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym estragonem. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojone jabłka oraz natkę zielonej pietruszki. Wszystko ponownie dobrze wymieszać i smażyć jeszcze razem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.
Komentarze (0)