Podgrzybki z jabłkami i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1465
Podgrzybki z jabłkami i cebulą
fot. Carodean Road Designs / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g świeżych podgrzybków
  • 3 słodkie jabłka
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Jabłka, grzyby oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić je w dużą kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić je na małe kawałki, przełożyć do rondla, zalać 1 l wody i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane wcześniej grzyby i oprószyć je szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym estragonem. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojone jabłka oraz natkę zielonej pietruszki. Wszystko ponownie dobrze wymieszać i smażyć jeszcze razem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów