Placki zimniaczane z cukinią i sałatą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1630
Składniki:
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 główka sałaty strzępiastej
- olej do głębokiego smażenia
- Na placki:
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 młoda, zielona cukinia
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście, przełożyć je do salaterki, skropić sokiem cytrynowym i oprószyć szczyptą soli.
Przygotować placki: ziemniaki oraz cukinię obrać ze skóry, po czym oba składniki obrać ze skóry i zetrzeć razem do jednej miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do startych składników wsypać mąkę ryżową, szczyptę soli i pieprzu. Następnie wbić do tego jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe placki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju.
Smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i podawać z przygotowana wcześniej sałatą.
Przygotować placki: ziemniaki oraz cukinię obrać ze skóry, po czym oba składniki obrać ze skóry i zetrzeć razem do jednej miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do startych składników wsypać mąkę ryżową, szczyptę soli i pieprzu. Następnie wbić do tego jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe placki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju.
Smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i podawać z przygotowana wcześniej sałatą.
Komentarze (0)