Placki zimniaczane z cukinią i sałatą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1630
Placki zimniaczane z cukinią i sałatą
fot. fr:Utilisateur:Titig (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na placki:
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście, przełożyć je do salaterki, skropić sokiem cytrynowym i oprószyć szczyptą soli.

Przygotować placki: ziemniaki oraz cukinię obrać ze skóry, po czym oba składniki obrać ze skóry i zetrzeć razem do jednej miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do startych składników wsypać mąkę ryżową, szczyptę soli i pieprzu. Następnie wbić do tego jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe placki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju.

Smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i podawać z przygotowana wcześniej sałatą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów