Placki z cukinią, miętą i szpinakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1967
Placki z cukinią, miętą i szpinakiem
fot. zrzka2010 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • garść świeżej mięty
  • pęczek szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Następnie cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Do startej cukinii dodać pokrojoną drobno miętę, wsypać mąkę, tarty parmezan i wbić jajko. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe placki i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Usmażone osaczyć z tłuszczu i dodać do szpinaku.

Komentarze (1)

Super przepis, polecam. Dostępne składniki, niedrogi, bardzo łatwy w przygotowaniu, mięta dodaje wspaniałego smaku. Łatwy nawet dla osób, które nie mają doświadczenia w gotowaniu, bardzo dobry dla wegetarian. 5/5

Podobne przepisy

Więcej przepisów