Placki z cukinią, miętą i szpinakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2183
Składniki:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 młoda, zielona cukinia
- 1 jajko
- 1 łyżka tartego parmezanu
- garść świeżej mięty
- pęczek szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Następnie cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Do startej cukinii dodać pokrojoną drobno miętę, wsypać mąkę, tarty parmezan i wbić jajko. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe placki i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Usmażone osaczyć z tłuszczu i dodać do szpinaku.
Komentarze (1)
Super przepis, polecam. Dostępne składniki, niedrogi, bardzo łatwy w przygotowaniu, mięta dodaje wspaniałego smaku. Łatwy nawet dla osób, które nie mają doświadczenia w gotowaniu, bardzo dobry dla wegetarian. 5/5