Placki ziemniaczane z sałatą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1288
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 główka sałaty strzępiastej
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Sałatę oraz ziemniaki dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie połowę sałaty pokroić drobno. Drugą połowę sałaty przełożyć do miski, oprószyć ją szczyptą soli i skropić oliwą z oliwek. Ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Do startych ziemniaków dodać pokrojoną drobno sałatę, wsypać do tego mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu, wbić jajko i całość dobrze wymieszać. Po wymieszaniu łyżką przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni, formując małe placki. Placki smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotowe danie podawać z przygotowaną wcześniej sałatą.
Komentarze (0)