Placki ziemniaczane z sałatą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1107
Placki ziemniaczane z sałatą
fot. Utilisateur:Titig (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Sałatę oraz ziemniaki dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie połowę sałaty pokroić drobno. Drugą połowę sałaty przełożyć do miski, oprószyć ją szczyptą soli i skropić oliwą z oliwek. Ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Do startych ziemniaków dodać pokrojoną drobno sałatę, wsypać do tego mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu, wbić jajko i całość dobrze wymieszać. Po wymieszaniu łyżką przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni, formując małe placki. Placki smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotowe danie podawać z przygotowaną wcześniej sałatą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów