Placki ziemniaczano-chlebowe ze śmietanaą i łososiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2220
Placki ziemniaczano-chlebowe ze śmietanaą i łososiem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g wędzonego łososia
  • 250 ml śmietany kremówki
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
  • Placki:
  • 6 dużych ziemniaków
  • 3 kromki chleba razowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować placki: ziemniaki oraz cebulę obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej do miski. Chleb razowy pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do składników w misce. Wbić do tego jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i przełożyć łyżką do mocno rozgrzanego, głębokiego olej na patelni, po czym uformować z tego placki i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na placki nałożyć śmietanę kremówkę oraz pokrojonego na kawałki wędzonego łososia. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów