Placki ziemniaczano-chlebowe ze śmietanaą i łososiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2220
Składniki:
- 250 g wędzonego łososia
- 250 ml śmietany kremówki
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
- Placki:
- 6 dużych ziemniaków
- 3 kromki chleba razowego
- 1 jajko
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować placki: ziemniaki oraz cebulę obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej do miski. Chleb razowy pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do składników w misce. Wbić do tego jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i przełożyć łyżką do mocno rozgrzanego, głębokiego olej na patelni, po czym uformować z tego placki i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na placki nałożyć śmietanę kremówkę oraz pokrojonego na kawałki wędzonego łososia. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)