Placki ziemniaczane z musem jabłkowo-malinowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1339
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- Mus:
- 6 jabłek słodkich
- 1,5 łyżki cukru
- 0,5 szklanki malin
Opis przygotowania:
Jabłka oraz ziemniaki umyć i osączyć z wody. Przygotować mus: jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na małe kawałki i przełożyć do go miksera. Wsypać do tego cukier, maliny i dobrze zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do rondla i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Kiedy to nastąpi, składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić je w cienkie plastry o grubości 5 mm, oprószyć szczyptą soli i włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Ziemniaki smażyć do miękkości, po czym gotowe wyciągnąć łyżką cedzakowa, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do musu na talerzu.
Komentarze (0)