Placki ziemniaczane z musem jabłkowo-malinowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1135
Placki ziemniaczane z musem jabłkowo-malinowym
fot. Vegan Feast Catering / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • Mus:
  • 6 jabłek słodkich
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki malin

Opis przygotowania:

Jabłka oraz ziemniaki umyć i osączyć z wody. Przygotować mus: jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na małe kawałki i przełożyć do go miksera. Wsypać do tego cukier, maliny i dobrze zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do rondla i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Kiedy to nastąpi, składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić je w cienkie plastry o grubości 5 mm, oprószyć szczyptą soli i włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Ziemniaki smażyć do miękkości, po czym gotowe wyciągnąć łyżką cedzakowa, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do musu na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów