Placki ziemniaczane z serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2920
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki tartego sera gouda
Opis przygotowania:
Ziemniaki opłucz, obierz, zetrzyj i osącz na sitku. Wymieszaj je z solą, pietruszką, jajkami i mąką ziemniaczaną. Przed smażeniem każdej porcji na patelni rozgrzej odrobiną olej. Na rozgrzany olej wlej trochę masy ziemniaczanej i smaż placki 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone zdejmij z patelni i posyp serem. Placki zapiecz pod grillem do momentu aż ser się roztopi i natychmiast podawaj.
Komentarze (0)