Placki ziemniaczane z serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2920
Placki ziemniaczane z serem
fot. Lucas_B / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki tartego sera gouda

Opis przygotowania:

Ziemniaki opłucz, obierz, zetrzyj i osącz na sitku. Wymieszaj je z solą, pietruszką, jajkami i mąką ziemniaczaną. Przed smażeniem każdej porcji na patelni rozgrzej odrobiną olej. Na rozgrzany olej wlej trochę masy ziemniaczanej i smaż placki 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone zdejmij z patelni i posyp serem. Placki zapiecz pod grillem do momentu aż ser się roztopi i natychmiast podawaj.

Autor: msinter

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów