Placki ziemniaczane z sosem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5120
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 cebule
- 1 duża papryka
- koncentrat pomidorowy
- Dodatki:
- sól
- pieprz
- cukier
- słodka, mielona papryka
- liść laurowy
- mąka
- olej
- natka pietruszki do dekoracji
Opis przygotowania:
Ziemniaki i 1 cebulę obierz, umyj i utrzyj na tarce. Odlej nadmiar płynu, najlepiej przez płócienną ściereczkę. Dodaj jajka, 2 łyżki mąki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj ciasto. Na patelni rozgrzej olej i partiami smaż placki na złocistobrązowy kolor. Talerz z plackami odstaw w ciepłe miejsce. Podczas smażenia placków pokrój cebulę w talarki, a paprykę w paski. zeszklij cebulę na łyżce oleju, wrzuć paprykę, przez chwilę podsmażaj. Dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego, podlej niewielką ilością wody, przypraw solą, pieprzem, mieloną papryką i szczyptą cukru do smaku, wrzuć liść laurowy i duś około 15 minut. Placki ułóż na talerzach i polej sosem z papryką. Danie udekoruj natką pietruszki
Komentarze (0)