Chałwa irańska
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3091
Składniki:
- 480 g mąki pszennej
- 360 g masła
- 240 g cukru
- 65 g wody różanej
- 10 g wiórek kokosowych
- 5 g płatków migdałowych
- 3 mielone ziarna kardamonu
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka mielonego szafranu
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i cały czas mieszając, smażyć ją do czasu, aż zmieni kolor na bursztynowy. Następnie 1 szklankę wody wymieszać z wodą różaną, cukrem, mielonym kardamonem, szafranem i zagotować na syrop. Zagotowane składniki składniki ściągnąć z ognia. Do smażonej mąki (ze zmienionym kolorem) dodać masło i stale mieszając drewnianą łyżką - rozpuścić je. Potem składniki ściągnąć z ognia i wlać do tego zagotowany wcześniej syrop. Składniki energicznie mieszać, aż do utworzenia się ciemniejszej, jednolitej, szklistej masy. Wtedy wszystko odstawić i przestudzić. Z przestudzonych składników uformować ręcznie małe kulki, po czym obtoczyć je wiórkami kokosowymi i wyłożyć na talerz. Całość posypać płatkami migdałowymi i mielonym cynamonem.
Komentarze (0)