Chałwa irańska

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2848
Chałwa irańska
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej
  • 360 g masła
  • 240 g cukru
  • 65 g wody różanej
  • 10 g wiórek kokosowych
  • 5 g płatków migdałowych
  • 3 mielone ziarna kardamonu
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka mielonego szafranu
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i cały czas mieszając, smażyć ją do czasu, aż zmieni kolor na bursztynowy. Następnie 1 szklankę wody wymieszać z wodą różaną, cukrem, mielonym kardamonem, szafranem i zagotować na syrop. Zagotowane składniki składniki ściągnąć z ognia. Do smażonej mąki (ze zmienionym kolorem) dodać masło i stale mieszając drewnianą łyżką - rozpuścić je. Potem składniki ściągnąć z ognia i wlać do tego zagotowany wcześniej syrop. Składniki energicznie mieszać, aż do utworzenia się ciemniejszej, jednolitej, szklistej masy. Wtedy wszystko odstawić i przestudzić. Z przestudzonych składników uformować ręcznie małe kulki, po czym obtoczyć je wiórkami kokosowymi i wyłożyć na talerz. Całość posypać płatkami migdałowymi i mielonym cynamonem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów