Placki ziemniaczane z papryką i sosem pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2972
Placki ziemniaczane z papryką i sosem pomidorowym
fot. John_Brennan / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 liście bazylii
  • 3 łyżki mąki
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 limonka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • Na sos pomidorowy:
  • 2 łyżki gotowego przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka śmietany

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać wodą i moczyć przez 10 minut. Potem odcedzić, osączyć z wody i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i połączyć z tartymi ziemniakami. Dodać do tego mąkę, proszek do pieczenia, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i wbić jajka. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek i zeszklić. Dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i zagotować. Potem ściągnąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać i dodać do placków.

Całość udekorować listkami bazylii oraz limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów