Placki ziemniaczane z papryką i sosem pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2972
Składniki:
- 4 liście bazylii
- 3 łyżki mąki
- 2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1 limonka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Na sos pomidorowy:
- 2 łyżki gotowego przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka śmietany
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać wodą i moczyć przez 10 minut. Potem odcedzić, osączyć z wody i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i połączyć z tartymi ziemniakami. Dodać do tego mąkę, proszek do pieczenia, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i wbić jajka. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek i zeszklić. Dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i zagotować. Potem ściągnąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać i dodać do placków.
Całość udekorować listkami bazylii oraz limonką.
Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek i zeszklić. Dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i zagotować. Potem ściągnąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać i dodać do placków.
Całość udekorować listkami bazylii oraz limonką.
Komentarze (0)