Placki ziemniaczane w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1973
Składniki:
- 10 dag tartego parmezanu
- 3 łyżki mąki
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- natka zielonej pietruszki
- Na sos:
- 100 g śmietany 12 %
- 5 łyżek gorącego bulionu warzywnego z kostki
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz cebule obrać ze skóry, umyć, osaczyć z wody i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Dodać do nich mąkę, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i łyżką nałożyć wymieszane składniki, formując placki. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: masło stopnic na rozgrzanej patelni, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać przecier pomidorowy i zagotować. Mąkę zmieszać z gorącym bulionem warzywnym, połączyć ze śmietaną i dodać do zagotowanych składników. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i polać placki na talerzu.
Danie posypać tartym parmezanem i pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos: masło stopnic na rozgrzanej patelni, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać przecier pomidorowy i zagotować. Mąkę zmieszać z gorącym bulionem warzywnym, połączyć ze śmietaną i dodać do zagotowanych składników. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i polać placki na talerzu.
Danie posypać tartym parmezanem i pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)