Placki ziemniaczane z kukurydzą i ogórkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1845
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 2 ogórki małosolne
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 0,5 szklanki tartego sera Ementaler
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, potem odcisnąć ręcznie z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do startych ziemniaków. Kukurydzę osaczyć z zalewy i dodać do pozostałych składników. Następnie do dodać tarty ser, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i wbić jajko. Składniki doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać, po czym uformować z tego ręcznie małe placki. Uformowane wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Gotowe przełożyć na tackę i podawać z ogórkiem małosolnym.
Komentarze (0)