Placki ziemniaczane z kukurydzą i ogórkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1845
Placki ziemniaczane z kukurydzą i ogórkiem
fot. lisatozzi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 2 ogórki małosolne
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki tartego sera Ementaler
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, potem odcisnąć ręcznie z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do startych ziemniaków. Kukurydzę osaczyć z zalewy i dodać do pozostałych składników. Następnie do dodać tarty ser, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i wbić jajko. Składniki doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać, po czym uformować z tego ręcznie małe placki. Uformowane wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Gotowe przełożyć na tackę i podawać z ogórkiem małosolnym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów