Placki ziemniaczane z ananasem, fasolą i kukurydzą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2259
Placki ziemniaczane z ananasem, fasolą i kukurydzą
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki ananasów w zalewie (kostka)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 kg ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ananasy osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Fasolę oraz kukurydzę osaczyć z zalewy i połączyć z ananasami. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i również dodać do pozostałych składników. Wlać do tego oliwę z oliwek i całość dokładnie wymieszać. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, po czym odcisnąć z nich nadmiar wody i przełożyć do kolejnej miski. Do odciśniętych ziemniaków wsypać mąkę, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na usmażone placki wyłożyć wymieszane wcześniej warzywa z ananasem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów