Placki ziemniaczane z ananasem, fasolą i kukurydzą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2259
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 200 g czerwonej fasoli w zalewie
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki ananasów w zalewie (kostka)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 kg ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ananasy osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Fasolę oraz kukurydzę osaczyć z zalewy i połączyć z ananasami. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i również dodać do pozostałych składników. Wlać do tego oliwę z oliwek i całość dokładnie wymieszać. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, po czym odcisnąć z nich nadmiar wody i przełożyć do kolejnej miski. Do odciśniętych ziemniaków wsypać mąkę, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na usmażone placki wyłożyć wymieszane wcześniej warzywa z ananasem.
Komentarze (0)