Bryndzowe haluszki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4204
Bryndzowe haluszki to popularne danie słowackie w postaci klusek z ziemniaków i mąki w połączeniu z bryndzą (owczym serem).
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 g słoniny
- 140 g bryndzy
- 140 g mąki pszennej
- 120 ml śmietany 18%
- sól
- natka zielone pietruszki
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i zblendować na drobną masę. Bryndzę pokroić na małe kawałeczki i wymieszać je w misce z śmietaną. Do zbledowanych ziemniaków wsypać mąkę, szczyptę soli i całość ponownie dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przepuścić to przez praskę do ziemniaków, prosto do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody w rondlu i dobrze wymieszać. Kluski w rondlu gotować przez 1,5 minuty, na średnim ogniu, po czym ściągnąć ściągnąć z ognia, odcedzić na sicie, wymieszać ze śmietaną oraz bryndzą w misce i przełożyć na talerz. Słoninę pokroić w drobną kostkę, zrumienić ją na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać o całości. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (1)
Dobre