Bryndzowe haluszki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4204
Bryndzowe haluszki
fot. Gregory finster (Wikimedia Commons) / CC0 1.0
Bryndzowe haluszki to popularne danie słowackie w postaci klusek z ziemniaków i mąki w połączeniu z bryndzą (owczym serem).

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g słoniny
  • 140 g bryndzy
  • 140 g mąki pszennej
  • 120 ml śmietany 18%
  • sól
  • natka zielone pietruszki

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i zblendować na drobną masę. Bryndzę pokroić na małe kawałeczki i wymieszać je w misce z śmietaną. Do zbledowanych ziemniaków wsypać mąkę, szczyptę soli i całość ponownie dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przepuścić to przez praskę do ziemniaków, prosto do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody w rondlu i dobrze wymieszać. Kluski w rondlu gotować przez 1,5 minuty, na średnim ogniu, po czym ściągnąć ściągnąć z ognia, odcedzić na sicie, wymieszać ze śmietaną oraz bryndzą w misce i przełożyć na talerz. Słoninę pokroić w drobną kostkę, zrumienić ją na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać o całości. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (1)