Placki ziemniaczane z czosnkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1245
Placki ziemniaczane z czosnkiem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 główek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, wsypać do nich mąkę kukurydzianą, wbić jajko i dokładnie ubić tłuczkiem i uformować małe placki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i ugnieść ręcznie na górze placków. Całość oprószyć pieprzem. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i włożyć do niej przygotowane wcześniej składniki. Piec na rumiany kolor z obu stron, na średnim ogniu, następnie przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów