Placki ziemniaczane z czosnkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1340
Składniki:
- 6 główek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, wsypać do nich mąkę kukurydzianą, wbić jajko i dokładnie ubić tłuczkiem i uformować małe placki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i ugnieść ręcznie na górze placków. Całość oprószyć pieprzem. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i włożyć do niej przygotowane wcześniej składniki. Piec na rumiany kolor z obu stron, na średnim ogniu, następnie przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)