Naleśniki z ostrygami, warzywami i sosem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2202
Naleśniki z ostrygami, warzywami i sosem
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml gotowego sosu słodko-kwaśnego do sajgonek
  • 8 ostryg mrożonych
  • 2 łyżki mąki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 główka sałaty
  • 1 jabłko
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Paprykę i jabłko pozbawić nasion, paprykę pokroić w plastry, a jabłko w słomkę. Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, umyć, oprószyć solą i obtoczyć w mące. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni, dodać ostrygi i smażyć na rumiany kolor. Potem wyciągnąć i osączyć z tłuszczu.

Przygotować ciasto naleśnikowe: mąkę zmieszać z mlekiem, solą i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Wyrobione wlewać na rozgrzaną patelnie z 2 łyżkami oleju. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć, po czym nałożyć na nie liście salaty, smażone ostrygi, paprykę i jabłko. Całość zawinąć w rulony i wyłożyć na talerz. Na koniec polać sosem posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów